Regularne posiłki to podstawa

Posiłki powinny być jadane regularnie. Podobne pory spożywania każdego dnia zapewnią:

  • prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
  • regularne dostarczanie składników odżywczych
  • utrzymanie odpowiedniego stężenia glukozy we krwi

Regularność w spożywaniu posiłków zapobiega napadom głodu i sprzyjają zachowaniu należnej masy ciała.

Zaleca się spożycie 4-­5 posiłków dziennie, w tym 3 główne (śniadanie, obiad, kolacja) i 1­2 uzupełniające (np. owoc, surówka, produkt mleczny). Pierwszy posiłek najlepiej spożyć w ciągu 2 godzin od przebudzenia. Ostatni posiłek powinien być jedzony na 2-­3 godziny przed snem. Należy pamiętać o przerwach między posiłkami, które powinny wynosić około 3 godzin. Pojadanie między posiłkami jest nie zalecane.

Posiłki powinny być spożywane w spokoju i bez pośpiechu.