Dieta łatwo strawne z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Cel i charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego należy do diet bardzo oszczędzających i rygorystycznych.

Zadaniem tej diety, poza oszczędzaniem przewodu pokarmowego, jest ograniczenie wydzielania soku żołądkowego, wiązanie kwasu solnego i niedrażnienie mechaniczne, chemiczne i termiczne błony śluzowej żołądka. Dieta ta powinna być tak skomponowana, żeby zrealizować zapotrzebowanie chorego na wszystkie składniki odżywcze i energię.

Należy podawać do 7 posiłków w ciągu dnia, bardzo małych objętościowo, aby nie powodować mechanicznego pobudzania żołądka do wydzielania soków. Ważna jest również temperatura posiłków, powinny być lekko ciepłe. Gorące czy zimne posiłki powodują przekrwienie błony śluzowej. Posiłki powinny być podawane co 2-3 godziny.

Produkty i potrawy przedstawione w tabeli poniżej zaleca się podawać w łagodnych okresach choroby wrzodowej. W stanie zaostrzenia choroby wrzodowej zaleca się stosowanie kleików.

Zastosowanie diety

Dietę tę stosuje się w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy w okresie zaostrzeń, w chorobie refleksowej, w przewlekłym zapaleniu przełyku, w zespołach po wycięciu żołądka lub jelit. 

Dozwolone techniki sporządzania potraw

  • gotowanie na wodzie i parze – często połączone z przecieraniem, miksowaniem, rozdrabnianiem,
  • pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie,
  • „smażenie” na parze na łaźni wodnej,
  • spulchnianie potraw przez dodatek piany z białek jaj lub namoczonej w wodzie lub mleku bułki,
  • dodawanie tłuszczu do potraw po przyrządzeniu,
  • do zagęszczania stosować zawiesiny mąki w wodzie lub w mleku

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie żołądkowe - zalecenia

  • Należy wyeliminować produkty powodujące pobudzanie wydzielania soku żołądkowego m.in.: tłuste, potrawy z zasmażkami, wzdymające, ostro przyprawione, wędzone, mocne wywary mięsne i warzywne, galarety mięsne i rybne, mocna kawa, mocna herbata.
  • W ograniczonych ilościach należy podawać surowe warzywa i owoce.
  • Zabronione są techniki kulinarne, takie jak: smażenie, pieczenie tradycyjne, zapiekanie, sporządzanie zasmażek, odgrzewanie, odsmażanie.
  • W miarę ustępowania dolegliwości, w czasie remisji choroby zwiększa się asortyment potraw i produktów dozwolonych przechodząc powoli do diety łatwo strawnej.

 

Produkty i potrawy zalecane w umiarkowanych ilościach w diecie łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (okres rekonwalescencji)

                              Produkty zalecane

Produkty zbożowe

Pieczywo jasne, sucharki namoczone w mleku, bułki, słodkie rogaliki, drobne kasze podawane w formie kleików: manna, krakowska, jęczmienna łamana, ryż biały, kleik owsiany, drobne makarony,

Mleko i produkty mleczne

Mleko słodkie i zsiadłe nieprzekwaszone, biały ser, twaróg  zwykły, jogurty

Jaja

Gotowane na miękko, ścięte na parze w formie jajecznicy

Mięso, wędliny, ryby

Mięso chude: wołowina, cielęcina, mięso z królika, kurczaka, indyka, w ograniczonych ilościach - chude mięso wieprzowe

Ryby chude: dorsz, leszcz, sandacz, sola, szczupak

Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, wieprzowa lub wołowa

Tłuszcze

Masło, słodka śmietanka, oleje roślinne: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek,

W ograniczonych ilościach - margaryna wysokogatunkowa, miksy tłuszczowe

Ziemniaki

Gotowane, w postaci puree

Warzywa

Gotowane, rozdrobnione, z dodatkiem świeżego masła: marchew, buraki, kalafior, szpinak, kabaczki, młoda fasolka szparagowa, warzywa na surowo: sałata,  pomidor bez skórki i pestek

Owoce

Dojrzałe bez skórki i pestek: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany

Najlepiej owoce podawać gotowane i przetarte

Jeśli są tolerowane - truskawki, maliny i porzeczki w formie rozcieńczonych przecierów lub soków

Suche strączkowe

 

Cukier i słodycze

Cukier dozwolony, ale w ograniczonych ilościach, miód, dżemy bez pestek

Przyprawy

Łagodne w ograniczonych ilościach: sól, sok z cytryny lub pomarańczy, koperek, wanilia,

Zupy

Kleiki, zupy na słabych wywarach: krupnik z dozwoloną kaszą, zupy czyste – barszcz czerwony, pomidorowa, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy mleczne, zupy owocowe

Zupy wykańczać zawiesiną mąki w wodzie, mleku, bez zasmażek, można dodawać żółtko, masło lub jogurt

Potrawy mięsne i rybne

Gotowane, pieczone w folii aluminiowej lub pergaminie – pulpety, potrawki, budynie z dozwolonych mięs lub ryb

Potrawy z mąki i kasz

Kasze gotowane na sypko, przecierane lub rozklejane, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, drobne lane kluski

Desery

Ciasto biszkoptowe, kompoty, galaretki, kisiele, musy, czerstwe drożdżowe

Napoje

Słaba herbata, bawarka, mleko