Dieta łatwo strawna

Cel i charakterystyka diety łatwo strawnej

Cechą charakterystyczną tej diety jest podaż produktów spożywczych, które łatwo ulegają trawieniu  w przewodzie pokarmowym i tym samym go nie obciążają. Celem diety jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy maksymalnym oszczędzaniu przewodu pokarmowego przed czynnikami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi. Zalecane są produkty świeże, o najwyższej jakości. Wyklucza się z diety produkty i potrawy powodujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych (m.in. potrawy i produkty ostre, tłuste, długo zalegające w żołądku), powodujące wzdęcia, używki, marynaty.

Należy ograniczyć podaż produktów spożywczych bogatych w błonnik pokarmowy lub poddawać je odpowiedniej obróbce technologicznej tj. obierać, usuwać z warzyw i owoców pestki, gotować, przecierać przez sito i miksować lub zamiast całych warzyw i owoców podawać soki, przeciery czy puree.

Posiłki powinny być podawane regularnie 4-5 razy dziennie i nie powinny być duże objętościowo.

W diecie łatwo strawnej nie należy podawać potraw smażonych, ponieważ dania przygotowywane w ten sposób są ciężkostrawne i wysokoenergetyczne. Zaleca się potrawy gotowane w wodzie lub na parze, duszone bez obsmażania oraz w umiarkowanych ilościach pieczone w specjalnych rękawach.

Posiłki powinny być przyprawiane tylko z wykorzystaniem łagodnych przypraw (m.in. soku z cytryny, koperku, natki pietruszki) i podawane w sposób estetyczny.

Zastosowanie diety

Dieta łatwo strawna ma zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń przewodu pokarmowego (m.in. biegunki, zatrucia, wymioty), w chorobach przeziębieniowych, w chorobach przebiegających z gorączką oraz w nadmiernej pobudliwości jelita grubego, w stanach zapalnych jamy ustnej, w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Ponadto wskazana jest przy żywieniu chorych leżących oraz osób w wieku podeszłym.

 

Dozwolone techniki sporządzania potraw

  • gotowanie na wodzie i parze – często połączone z przecieraniem, miksowaniem, rozdrabnianiem,
  • pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie,
  • „smażenie” na parze na łaźni wodnej,
  • Spulchnianie potraw przez dodatek piany z białek jaj lub namoczonej w wodzie lub mleku bułki,
  • Dodawanie tłuszczu do potraw po przyrządzeniu,
  • Do zagęszczania stosować zawiesiny mąki w wodzie lub w mleku

 

Dieta łatwo strawna - zalecenia

  • Należy wyeliminować produkty tłuste, smażone, pieczone w tradycyjny sposób, wzdymające, ostro przyprawione, wędzone
  • Zabronione są techniki kulinarne, takie jak: smażenie, pieczenie tradycyjne, zapiekanie, sporządzanie zasmażek, odgrzewanie, odsmażanie.

 

Produkty i potrawy zalecane w umiarkowanych ilościach w diecie łatwo strawnej

                             Produkty zalecane

Produkty zbożowe

Pieczywo jasne, czasem typu graham, sucharki, bułki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana, ryż biały, drobne makarony, grube kasze przecierane

Mleko i produkty mleczne

Mleko słodkie i zsiadłe, biały ser, twaróg  zwykły i homogenizowany, jogurty, kefir,

Jaja

Gotowane na miękko, ścięte na parze w formie jajecznicy lub jaj sadzonych czy omletów

Mięso, wędliny, ryby

Mięso chude: wołowina, cielęcina, mięso z królika, kurczaka, indyka, w ograniczonych ilościach - chude mięso wieprzowe

Ryby chude: dorsz, leszcz, sandacz, sola, szczupak

Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, wieprzowa lub wołowa

Tłuszcze

Masło, śmietanka, oleje roślinne: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek,

W ograniczonych ilościach - margaryna wysokogatunkowa, miksy tłuszczowe

Ziemniaki

Gotowane, w postaci puree

Warzywa

Gotowane, bez skóry, młode, rozdrobnione, z dodatkiem świeżego masła: marchew, buraki, kalafior, szpinak, kabaczki, młoda fasolka szparagowa, warzywa na surowo: sałata, cykoria, pomidor bez skórki i pestek

Owoce

Dojrzałe bez skórki i pestek: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany

Truskawki, maliny i porzeczki w formie przecieru lub soków

Suche strączkowe

 

Cukier i słodycze

Cukier dozwolony, ale nie preferowany, miód, dżemy bez pestek

Przyprawy

Łagodne w ograniczonych ilościach: sól, sok z cytryny, koperek, kminek, wanilia, cynamon

Zupy

Kleiki, zupy na słabych wywarach: krupnik z dozwoloną kaszą, zupy czyste – barszcz czerwony, pomidorowa, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy mleczne, zupy owocowe

Zupy wykańczać zawiesiną mąki w wodzie, mleku, bez zasmażek, można dodawać żółtko, masło lub jogurt

Potrawy mięsne i rybne

Gotowane, pieczone w folii aluminiowej, w rękawach lub pergaminie – pulpety, potrawki, budynie z dozwolonych mięs lub ryb

Potrawy z mąki i kasz

Kasze gotowane na sypko, przecierane lub rozklejane, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski, leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki

Sosy

O smaku łagodnym, zaprawiane słodka śmietanka, jogurtem, masłem lub żółtkiem, zaprawiane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku

Sos koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, sosy owocowe

Majonez tylko domowej roboty z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy)

Desery

Ciasto biszkoptowe, kompoty, galaretki, kisiele, musy, czerstwe ciasto drożdżowe

Napoje

Napary z ziół: rumianku, mięty, słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, soki owocowe i warzywne