Dlaczego warto jeść warzywa?

Warzywa stanowią bardzo ważną grupę produktów spożywczych, której znaczenia dla prawidłowego żywienia i zdrowia każdego człowieka trudno przecenić. Zostało to potwierdzone w najnowszych polskich, jak i światowych zaleceniach żywieniowych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw w ilości przynajmniej 400 g dziennie na osobę, Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (ang. American Institute for Cancer Research, AICR) zaleca spożywanie co najmniej 5 porcji (400 g) różnych warzyw lub owoców dziennie. W najnowszej Piramidzie Zdrowego Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia warzywa i owoce znalazły się u jej podstawy, i rekomendowane jest ich częste spożycie w ciągu dnia. 

 Zasady Zdrowego Żywienia

Najkorzystniejsze dla zdrowia jest spożywanie świeżych warzyw sezonowych, ale po okresie zbioru  warto także sięgać po warzywa mrożone, kiszone oraz suszone.

Wartość odżywcza warzyw jest bardzo zróżnicowana i zależy od rodzaju, odmiany i stopnia dojrzałości. Z reguły są to produkty niskokaloryczne, ale charakteryzujące się dużą gęstością odżywczą tzn. zawierają wiele budulcowych i regulujących składników odżywczych. Odpowiednia ilość i częstość spożycia warzyw pozwala na realizację zapotrzebowania organizmu na wiele składników przy relatywnie niskiej podaży energii. Warzywa dostarczają głównie związków mineralnych i witamin, niektóre z nich zawierają znaczne ilości białka (np. kukurydza, bób, zielony groszek, brukselka, jarmuż) lub skrobi (np. kukurydza, zielony groszek, bób, pietruszka). Warzywa liściowe (np. natka pietruszki, szpinak, brukselka) i brokuły oraz jarmuż zawierają stosunkowo dużą ilość żelaza, zaś warzywa kapustne dodatkowo jeszcze wapń. Seler i pomidory są dobrym źródłem potasu, zaś kukurydza, zielony groszek, fasolka szparagowa, seler – magnezu.

Warzywa można podzielić na kilka grup w zależności od zawartości w nich witamin:

  1. Warzywa bogate w witaminę C – warzywa kapustne, chrzan, papryka, natka pietruszki, szpinak, brukselka, kalarepa
  2. Warzywa bogate w beta-karoten – jarmuż, marchew, warzywa liściowe, dynia, brokuły, boćwina, papryka czerwona
  3. Warzywa bogate w foliany – szpinak, fasola, pietruszka korzeń i natka, groch, szparagi, bób, brukselka

Warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają go od 0,5% do około 6%. Najlepszym źródłem błonnika są warzywa kapustne, buraki, bób i rzepa. Należy pamiętać, że podczas przechowywania warzyw zawartość błonnika pokarmowego praktycznie nie ulega zmianom, natomiast jego ilość może się zmienić na skutek obróbki wstępnej (grube obieranie skórek, wykrawanie) i obróbki cieplnej (gotowanie, pieczenie i smażenie). Podczas obróbki hydrotermicznej (tzn. gotowania w wodzie) część błonnika hydrolizuje i przechodzi w formę rozpuszczalną do wywaru.

Warzywa są doskonałym źródłem związków bioaktywnych, tzn. takich które wywierają korzystny wpływ na zdrowie i wydolność organizmu człowieka. Do najważniejszych z nich należą:

  • izoprenoidy – do tej grupy zaliczamy sterole i stanole roślinne (sitosterol w soi, brokułach, awokado) oraz karotenoidy (likopen w pomidorach, luteina i zeaksantyna w brokułach, jarmużu, szpinaku). Związki te wykazują działanie przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi niektórych nowotworów, zmniejszające ryzyko chorób układu krążenia
  • fitoncydy – np. allina i allicyna w czosnku i cebuli. Posiadają właściwości bakteriobójcze, normalizujące gospodarkę lipidową i ciśnienie krwi
  • prebiotyki – pochodne rafinozy, stachiozy, werbaskozy w nasionach roślin strączkowych i pektyny – większości warzyw. Substancje te przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu, usprawniają pracę jelit, zapobiegają zaparciom
  • glukozynolany – np. tioglikozydy w warzywach kapustnych i rzepowatych. Część z tych substancji wykazuje działanie antykancerogenne (np. sulforan), przeciwutleniające i przeciwzapalne (np. izotiocyjaniany). Jednak część z nich ma działanie wolotwórcze, w związku z wiązaniem jodu (np. tiocyjaniany) dlatego też zaliczane są związków antyodżywczych.
  1. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Second expert report: Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. AICR, Washington DC, 2007
  2. Kirsh V.A., Peters U., Mayne S.T., Subar A.F., Chatterjee N., Johnson C.C., Hayes R.B.: Prospective study of fruit and vegetable intake and risk of prostate cancer. J. Natl. Cancer 2007, 99, 1200-1209
  3. www.izz.waw.pl