Pana raport na temat żywienia został utworzony na podstawie informacji, których udzielił Pan w trakcie wywiadu prowadzonego w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, Celu Operacyjnego nr 1: Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa. Projekt realizowany jest przez Warszawski Uniwersytet Medyczny na zlecenie Ministra Zdrowia. W raporcie przedstawiono wyniki:
Wskaźnik oznacza wartość poszczególnych parametrów.
Wzrost | Masa ciała | |
---|---|---|
174 cm | 88 kg |
BMI 29,1 kg/m2 |
Pana poziom aktywności fizycznej został oceniony jako wysoki/duży.
Grupa żywności | W Pana diecie odnotowano | Zalecana liczba porcji / ilość w gramach** | |
---|---|---|---|
Warzywa i owoce | 6,7 porcji |
Co najmniej 5 porcji dziennie (3/4 warzywa,1/4 owoce) | |
Pełnoziarniste produkty zbożowe | 0 gramów |
Co najmniej 50g dziennie | |
Mleko i produkty mleczne | 0,9 porcji |
Co najmniej 2 porcje dziennie (min. 2 szklanki mleka, można je zastąpić jogurtem, kefirem, lub częściowo serem) | |
Ryby | 0 porcji |
Co najmniej 2 porcje w tygodniu | |
Mięso czerwone i przetworzone | 0,7 porcji |
Nie więcej niż 3 porcje w tygodniu (nie więcej niż 0,5 kg mięsa i przetworów w tygodniu) |
Średnia wartość energetyczna Pana diety obliczona na podstawie analizy dwóch jadłospisów wyniosła 2175 kcal/dzień.
W tej części raportu przedstawiono średnie dzienne spożycie wybranych makroskładników, błonnika, witamin, składników mineralnych i porównano je do zaleceń/norm żywienia Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 r. w odniesieniu do wieku i płci.
Niski poziom spożycia Wysoki poziom spożycia
Białko (g/kg masy ciała) | 1 | |
Węglowodany (% energii) | 59,5 | |
Tłuszcz ogółem (% energii) | 27,9 | |
Tłuszcze nasycone (% energii) | 11,1 | |
Kwasy omega-3 (% energii) | 0,6 | |
Błonnik (g) | 14,7 | |
Sól (g) | 10,8 | |
Wapń (mg) | 467,5 | |
Żelazo (mg) | 8,8 | |
Witamina A (µg) | 1047,2 | |
Foliany (µg) | 198,4 | |
Witamina C (mg) | 59 | |
Witamina B12 (µg) | 2,5 |
Komentarze do Pana/i diety oparte są na ogólnych zasadach żywienia człowieka zdrowego. Prosimy je traktować jako wskazówki, do dalszego postępowania. W razie wątpliwości, szczególnie w przypadku chorób współistniejących lub nietolerancji pokarmowych, należy zwrócić się do lekarza lub dietetyka. Więcej informacji znajdzie Pan/i na stronie internetowej http://dieta.wum.edu.pl/ . Warszawski Uniwersytet Medyczny nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody związane z wykorzystaniem przedstawionych informacji.