RAPORT STANU ODŻYWIENIA I SPOSOBU ŻYWIENIA
Numer ID - 110-000034                                                                                                                         wiek: 49 | płeć: M

Pana raport na temat żywienia został utworzony na podstawie informacji, których udzielił Pan w trakcie wywiadu prowadzonego w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, Celu Operacyjnego nr 1: Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa. Projekt realizowany jest przez Warszawski Uniwersytet Medyczny na zlecenie Ministra Zdrowia. W raporcie przedstawiono wyniki:

Jak czytać raport?


Wskaźnik oznacza wartość poszczególnych parametrów.

Pana wyniki
Pomiary antropometryczne
Wzrost Masa ciała
174 cm 88 kg
BMI 29,1 kg/m2
*BMI = wskaźnik masy ciała, określa czy masa ciała jest prawidłowa w stosunku do wzrostu.
Informacja o aktywności fizycznej

Pana poziom aktywności fizycznej został oceniony jako wysoki/duży.

Ocena Pana sposobu żywienia w odniesieniu do zaleceń
Grupa żywności W Pana diecie odnotowano Zalecana liczba porcji / ilość w gramach**
Warzywa i owoce 6,7
porcji
Co najmniej 5 porcji dziennie (3/4 warzywa,1/4 owoce)
Pełnoziarniste produkty zbożowe 0
gramów
Co najmniej 50g dziennie
Mleko i produkty mleczne 0,9
porcji
Co najmniej 2 porcje dziennie (min. 2 szklanki mleka, można je zastąpić jogurtem, kefirem, lub częściowo serem)
Ryby 0
porcji
Co najmniej 2 porcje w tygodniu
Mięso czerwone i przetworzone 0,7
porcji
Nie więcej niż 3 porcje w tygodniu (nie więcej niż 0,5 kg mięsa i przetworów w tygodniu)

**Na podstawie zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie: http://izz.waw.pl


Informacja o wartości energetycznej

Średnia wartość energetyczna Pana diety obliczona na podstawie analizy dwóch jadłospisów wyniosła 2175 kcal/dzień.

Informacja o składnikach odżywczych

W tej części raportu przedstawiono średnie dzienne spożycie wybranych makroskładników, błonnika, witamin, składników mineralnych i porównano je do zaleceń/norm żywienia Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 r. w odniesieniu do wieku i płci.


                                                       Niski poziom spożycia                                     Wysoki poziom spożycia

Białko (g/kg masy ciała) 1
Węglowodany (% energii) 59,5
Tłuszcz ogółem (% energii) 27,9
Tłuszcze nasycone (% energii)  11,1
Kwasy omega-3 (% energii) 0,6
Błonnik (g) 14,7
Sól (g) 10,8
Wapń (mg) 467,5
Żelazo (mg) 8,8
Witamina A (µg) 1047,2
Foliany (µg) 198,4
Witamina C (mg) 59
Witamina B12 (µg) 2,5











Komentarz do sposobu żywienia w odniesieniu do zaleceń




Komentarze do Pana/i diety oparte są na ogólnych zasadach żywienia człowieka zdrowego. Prosimy je traktować jako wskazówki, do dalszego postępowania. W razie wątpliwości, szczególnie w przypadku chorób współistniejących lub nietolerancji pokarmowych, należy zwrócić się do lekarza lub dietetyka. Więcej informacji znajdzie Pan/i na stronie internetowej http://dieta.wum.edu.pl/ . Warszawski Uniwersytet Medyczny nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody związane z wykorzystaniem przedstawionych informacji.