Dieta bogatoresztkowa

Cel i charakterystyka diety bogatoresztkowej

Cechą charakterystyczną tej diety jest zwiększenie podaży błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i płynów.

Błonnik nierozpuszczalny to celuloza, hemiceluloza oraz ligniny. Frakcje te zwiększają objętość masy kałowej, w niewielkim stopniu wiążą wodę, drażnią mechanicznie jelita przyspieszając ich pasaż. 

 Największy wpływ na odruchy defekacyjne mają kasza gryczana, graham, pieczywo razowe.

Zastosowanie diety

Dieta bogatoresztkowa ma zastosowanie w leczeniu zaparć nawykowych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit oraz może wspomagać leczenie zaburzeń gospodarki lipidowej i węglowodanowej.

Dozwolone techniki sporządzania potraw

Dozwolone są wszystkie techniki sporządzania potraw, podobnie jak w diecie podstawowej

Dieta bogatoresztkowa - zalecenia

  • 2-3 razy dziennie po 1 łyżce otrąb lub owoce suszone (śliwki, figi)
  • podawać napoje i potrawy chłodne
  • pół szklanki przegotowanej chłodnej wody z miodem lub namoczone suszone śliwki

 

Produkty i potrawy zalecane w umiarkowanych ilościach w diecie bogatoresztkowej

 

                             Produkty zalecane

Produkty zbożowe

Pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel

W umiarkowanych ilościach – pieczywo pszenne – jasne, pieczywo półcukiernicze

Mleko i produkty mleczne

Mleko chude, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa

Twaróg chudy

Jaja

Jaja gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach, jajecznice, smażone

Mięso, wędliny, ryby

Wędliny chude, drobiowe, pasztet, ryby chude i tłuste

W umiarkowanych ilościach – wędzone i konserwy rybne

Tłuszcze

Masło, margaryna miękka - kubkowa, oleje: rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, oliwa z oliwek

Ziemniaki

Gotowane, pieczone

Warzywa

świeże, mrożone, gotowane, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, surówki i sałatki dozwolonych warzyw

W umiarkowanych ilościach – warzywa cebulowe,: cebula, czosnek, pory, fasolka szparagowa, ogórki świeże i kiszone, kapusta kiszona

Owoce

Świeże, gotowane, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe, orzechy nie solone, owoce w postaci surówek i sałatek, soków

W umiarkowanych ilościach – czereśnie, gruszki

Suche strączkowe

Warzywa strączkowe

Cukier i słodycze

Dżemy, marmolady, miód – w umiarkowanych ilościach

Przyprawy

Sok z cytryny, koperek, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry

W umiarkowanych ilościach – musztarda, ketchup, sól

Zupy

Mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowe

W umiarkowanych ilościach – ryżowa, z kaszy manny, podprawiane mąką ziemniaczaną

Potrawy mięsne i rybne

Potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone, pieczone z mięsa i ryb

W umiarkowanych ilościach – potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb

Potrawy z mąki i kasz

Leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, kluski ziemniaczane, zapiekanki z makaronów, naleśniki z mięsem, z owocami, z serem, lasagne z mięsem i/lub jarzynami

W ograniczonych ilościach – racuchy, bliny, kluski kładzione, placki ziemniaczane

Sosy

Sosy wszystkie nie zaprawiane mąką ziemniaczaną

Desery

Kompoty, galaretki owocowe, mleczne, musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb

Napoje

Soki owocowe, warzywne, napoje owocowo-warzywne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem